Greseli comune în web design si cum sa le eviti

Top greseli în web design

Greseli comune în web design si cum sa le eviti

Inainte de a te incepe un nou design sau un redesign e bine sa cunosti cele mai des intalnite greseli de web design precum si metode de indreptare a acestora.

Sunt greseli comune, intalnite la tot pasul pe internet, pe care chiar tu, eu sau alti designeri le-am facut si nu trebuie sa le mai repetam.

Majoritatea acestor greseli se refera la designul, continutul, utilitatea si functionalitatea site-ului.

Greseli legate de design-ul, aspectul site-ului

  • Grafic design neprofesional. Primul pas este foate important. In web design acesta il constituie realizarea machetei grafice pe baza careia se va realiza site-ul. Daca iti construiesti site-ul pornind de la un design amator, website-ul realizat nu se va fi mai presus de atat.
    Solutia pentru aceasta greseala este evidenta. Insista pe design, slefuieste detaliile machetei pana cand aceasta arata cu adevarat profesional, iar abia apoi porneste la realizarea sitului efectiv.
  • Culori nepotrivite. Cand e vorba de alegerea culorilor, ca designer poti fi influentat atat de preferintele personale cat si de cerintele clientului. Este foarte usor sa cazi in capcana alegerii unor culori nepotrivite intre ele sau cu tematica site-ului.
  • Text nelizibil. Datorita dimensiunilor prea mici sau datorita contrastului slab cu fundalul, de multe ori textul este greu sau imposibil de citit.
  • Inconsecventa fonturilor. Exista multe fonturi care ne plac si pe care putem sa le folosim, dar nu trebuie sa faci greseala de a pune mai multe intr-un singur design. Foloseste unul, cel mult doua tipuri potrivite pentru web si cu tematica siteului.
  • Rezolutie nepotrivita.
    Multe design-uri sunt realizate pe un layout fix, pe o anumita rezolutie. Este gresit sa alegi cea mai mare rezolutie, fara sa ti cont de vizitatori. Alege o rezolutie optima care sa fie potrivita pentru majoritatea vizitatorilor sau opteaza pentru un layout flexibil.
  • Inconsistenta in design.
    Un website este realizat dintr-o multitudine de pagini diferentiate prin continutul lor. Indiferent de continutul si specificul fiecarei pagini, designul trebuie sa fie unitar in tot site-ul. Personalizarea excesiva a designului fiecarei pagini in parte, ceea ce va da o nota de inconsistenta siteului, este o alta greseala ce trebuie evitata.

Greseli legate de utilitatea informatiei oferite, continutul

  • Continut putin sau nerelevant. Continutul este foarte important pe un site. Continutul trebuie sa fie util si relevant. Un continutul sarac in informatii utile pentru vizitator, amestecat cu subiecte in afara temei principale a siteului nu va atrage vizitatori.
  • Continut mult si nestructurat. Cealata extrema a continutului consta in continut mult si prost structurat. Continutul mult si greu de citit datorita volumului si nestructurarii informatiei. Repara aceasta greseala prin gruparea informatiei pe categorii si reducerea textului inutil.
  • Doar un fel de continut. Multe website-uri abunda din imagini sau animatii, lipsindu-le informatia sub forma de text. Altele prezinta informatia doar forma doar de text, fara imagini. Ambele extreme reprezinta alte greseli de web design ce trebuiesc evitate
  • Multe reclame. O pagina incarcata cu foarte multe reclame si putina informatie utila nu e apreciata de nici un vizitator. Va iesi de pe pagina in cauza fara cale de intoarcere.

Functionalitatea si accesibilitatea

  • Navigatie greoaie. Vizitatorul poate fi derutat de lipsa navigatiei sau organizarea proasta a acesteia, de nemarcarea linkurilor de email, a celor externe, de existenta de likuri catre url-uri inexistente.
  • Timp de incarcare mare. Vizitatorul nu are rabdare sa vada o pagina care se incarca greu. Cu cat timpul de incarcare este mai mare, cu atat mai probabil este sa paraseasca siteul in cauza. Poti repara aceasta problema prin minimizarea si optimizarea elementelor grafice, animatiilor flash sau javascripturilor.
  • Incompatibilitatea cu alte browsere. Este gresit sa dezvolti site-ul pentru un singur browser, fara a lua in considerare alte browsere pe care le pot folosi vizitatorii sitului. Indiferent de preferintele personale trebuie sa iei in considerare cele mai folosite browsere - Firefox, IE, Chrome, Opera.
  • Site intro. O practica gresita este aceea de a opri vizitatorului pe prima pagina pentru a oferi versiuni diferite ale sitului - pentru limbi diferite, rezolutii sau tehnologii diferite - flash sau html.

Audienta si scopul siteului

  • Uitarea scopului site-ului. Designerul uita de multe ori scopul siteului si pentru cine realizeaza site-ul.
  • Fara feedback. Nu exista nici o posibilitate de a obtine feedback direct de la vizitatori. Informatii importante pot fi obtinute de la acestia daca siteul ofera diverse modalitati de feedback - formulare de feedback, sondaje, posibilitatea de a adauga comentarii.
  • Neurmarirea rezultatelor. Odata cu realizarea si publicarea site-ului pe internet, nu se urmaresc rezultatele pe care acesta le obtine. Fara aceste masuratori, fara analiza acestora, nu se pot lua decizii privind optimizarea corespunzatoare a siteului.


Desigur mai sunt si alte elemete care trebuiesc luate in considerare la realizarea unui design. Aceast articol prezinta cateva dintre greselile cel mai des intalnite in web design.